Helaas bestaat het groene, fijne stadje Floriade niet meer. Het was dan ook een tijdelijke stad.
Een leuke, levendige, moderne en enorm groene stad! Groene steden groeien, ze komen tot bloei, ze zorgen voor levendigheid, creativiteit en bieden plaats voor velen, een diversiteit aan mensen, dieren én groen!
Er is dus plek om te wonen, werken, ontdekken, chillen, sporten en nog véél meer. De bewoners en bezoekers van de stad moeten kunnen eten en drinken, en het liefst op een gezonde, en verantwoorde manier.
Tot zover mijn vrije interpretatie van het thema van deze Floriade. “Growing Green Cities” is het thema en helaas zit het er alweer op. In deze laatste week van de Floriade Expo 2022 was ik in de prettige omstandigheid zelf nogmaals een bezoekje te brengen aan “de stad van de toekomst”.

Oké, er zijn zaken zeker voor verbetering vatbaar. Dus laat het ook een leer-case zijn in vele opzichten! Maar probeer het even los te zien van de financiële zaken, want dat leidt af van de inhoud en de (potentiële) baten van het geheel waar het feitelijk om gaat.

Een expo, een groots event van een aantal maanden, dat met een andere aanpak, andere framing en onder bekostiging vanuit het Rijk veel meer draagvlak en waarschijnlijk veel positieve exposure had gekregen. Er wordt de laatste jaren miljoenen en miljarden uitgegeven aan heel veel (meestal nuttige) doeleinden. Het overgrote deel van de kosten voor de Floriade komen voor de kiezen van een ambitieuze en vooruitstrevende gemeente. Dat moet toch anders kunnen!

De stad van de toekomst, is een groene stad. En dat het een levendige stad en moderne, multifunctionele stad is, lijkt me dus duidelijk.

Deze tijdelijke stad, met de werktitel “Floriade” werd na oprichting steeds drukker én ook mooier, volwassener, gezelliger en groener. Zoiets te organiseren, te bouwen, te benutten en te showen is gewoon een must. Voor Nederland en daarbuiten.

Dat ik, met Weverling Groenproviders, dat deelnemend partner is van Groencollectief Nederland, het ontluiken van de groenste en snelst groeiende stad van Nederland van zo dichtbij heb mogen meemaken is een hele bijzondere ervaring geweest.
Met enige regelmaat bracht ik een bezoek aan de Floriade, vaak voor een zakelijke aangelegenheid, maar zó is werken extra leuk!

Gedurende het jaar verjongde de populatie, iets dat je zeker niet in alle steden ziet. Eerst waren er veelal de (iets) oudere bezoekers, daarna kwamen er ook bedrijven en groepen voor een excursie, vergadering of evenement. In de zomerperiode kwamen er naast veel gezinnen en hele families, ook jonge stellen en natuurlijk toeristen. Na de zomervakantie kwamen daar opvallend veel studenten en schoolklassen bij. Heel mooi om te zien en ook de vele talen die je hoorde zorgde voor een rijkdom aan verscheidenheid.

De Stad van de Toekomst

In de stad van de toekomst is ruimte voor veel groen, voor stadslandbouw (of het nou moestuinen, greenhouses of voedselbossen zijn, er is veel mogelijk) en ze hebben autoluwe gedeelten.
De nieuwe groene stad Floriade, zal straks niet helemaal leeg en verlaten zijn, zeker niet. Midden in deze groene oase blijft een hogeschool, een zorginstelling en een woontoren met appartementen staan, te midden van een groene nieuwe stadswijk van Almere. Met een prachtig arboretum, bruggen en waterpartijen. En veel geïnspireerde bezoekers en tijdelijke bewoners met mooie herinneringen. En, we hebben de foto’s nog!

Laten we hopen dat veel steden in en buiten Nederland de positieve aspecten van de tijdelijke Floriade-stad overnemen. Natuurlijk gebeurt dit al, maar laat dit evenement een aanjager en vliegwiel zijn om het op grote schaal te gaan toepassen. Er is geen keuze, we willen de jongere generatie binden en (laten) ontwikkelen en met elkaar een leefbaar geheel creëren en behouden.

Met alle uitdagingen op het gebied van energie, arbeidsmarkt en verkeer, in combinatie met de groeiende bevolkingsaantallen en het moeten beperken van de CO2-footprint ligt er ook een uitdaging in de logistieke sector en bij vrijwel alle werkgevers. Tal van innovaties zie je, zeker de laatste maanden, voorbij komen en dat vind ik mooi om te zien. Deelvervoer, snelle ov-verbindingen, andere vormen van mobiliteit, cargo, parkeren, laadvoorzieningen, hybride werken, drones en robotisering. Op vele gebieden zal de komende jaren modernisering en innovatie een verdere vlucht nemen.

Dit behoort eigenlijk allemaal toe aan een toekomstige agenda voor Nederland, waarbij problemen die je al kunt zien aankomen getackeld worden door vroegtijdig te handelen. In mijn optiek door een integrale aanpak, samenwerken, voorsorteren, innoveren. Een must is om het bedrijfsleven en universiteiten, HBO’s en MBO’s erbij te betrekken en eigenaarschap duidelijk te borgen. Oh ja, een ruime en vroegtijdige budgettering hiertoe om korte termijn politiek te vermijden, is ook niet onbelangrijk.

Ondertussen gaan we verder met de orde van de dag, met de vele uitdagingen die op ons pad zijn gekomen en nog zullen komen. Laten we ze positief en creatief proberen tegemoet te treden.

Tags:
Delen