VHG-ondernemers op Floriade Expo 2022

 

Dit is een tekst uit het VHG Magazine
Tekst door Caroline van Amerongen


Het aftellen is begonnen: op 14 april start de Floriade 2022 in Almere. Naast de ondernemers die met de VHG zijn betrokken bij het Food Forum zijn ook VHG-leden van het Groencollectief Nederland en het Feel Good Gardencollectief aanwezig met eigen inzendingen. Deze ondernemers zien de Floriade als een hele mooie manier om samen te werken en de positieve effecten van levend groen breder op de kaart te zetten.
Ralf Vaessen van Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen had na zijn ervaringen met de Floriade in Venlo geen enkele twijfel om weer mee te doen. “We hoorden nog jaren later hoe leuk relaties het vonden om met ons mee te gaan op de Floriade. Dat voelde als een dagje uit en zoiets vergeten ze niet.” Samen met Menno Weverling van Weverling Groenproviders is Vaessen kartrekker van de inzending van het Groencollectief. Vaessen: “Ons collectief bestaat uit gelijkgestemde ondernemingen. We hebben een gedeelde visie op duurzaamheid en we zijn allemaal bezig met klimaatadaptieve maatregelen. We delen kennis, werken samen aan innovaties en we kunnen grote interregionale projecten oppakken.”

Foto tuin

Een tuin voor alle zintuigen

Ook Wim Lips van het Feel Good Garden-collectief deed goede ervaringen op tijdens de Floriade in Venlo. In Almere legt hij met zijn collectief op 875 m2 de Feel Good Garden aan. Dit is bij uitstek de plek die bezoekers uitnodigt om alle zintuigen te gebruiken en de heilzame werking van deze evenwichtige tuin aan den lijve te ondervinden.

Het ontwerp van de Feel Good Garden is gebaseerd op biofiel design en antroposofische theorieën. Lips: “Bij biofiel ontwerpen is de affiniteit die mensen hebben met natuur het vertrekpunt. Dit leidt tot een tuin waar mensen zich thuis voelen en zich kunnen ontspannen.”

Foto tuin

Vitaal en gezond
De antroposoof Rudolf Steiner heeft begin twintigste eeuw al theorieën ontwikkeld over de gezonde werking van groen en was daarmee een voorloper. “Inmiddels kunnen we meten en inzichtelijk maken wat materialen en planten doen met de vitaliteit en gezondheid van mensen”, vervolgt Lips. “Om dit ontwerp theoretisch en wetenschappelijk te onderbouwen hebben we bij deze tuin wetenschappers en antroposofen betrokken.”

8000 biologische bloembollen
Lips past in de Feel Good Garden levend groen en duurzame, kunstzinnige materialen toe in de juiste combinatie en verhoudingen. De tuin is duurzaam aangelegd met onder andere een houten paviljoen. Zo’n 8000 biologische bloembollen zullen in bloei staan bij de opening. Een eyecatcher is een 4,5 meter hoog kunstwerk van 43 metalen buizen in de regenboogkleuren.

Simpel
“We laten mensen zintuigelijk ervaren hoe simpel het kan zijn om een prettige omgeving te creëren, die mooi én kunstzinnig is. Ook als je niet openstaat voor die benadering, ga je toch de heilzame effecten beleven!”

ZEGGEN EN DOEN
Het collectief koos de naam ‘Practice what you preach!’ voor deze inzending op een prachtige kavel van 400 m2 omdat het project precies laat zien wat de bedrijven beogen. Al wandelend door de tuin ervaart de bezoeker álle positieve klimaat- en welzijnsaspecten van groen. Er zijn tal van innovatieve groene oplossingen te zien voor een overvloed of tekort aan hemelwater en hittestress. Denk aan duurzame halfverharding, waterabsorberende paden, een daktuin en de wadi. Op informatiepanelen is te lezen over waterberging en infiltratie.

INTEGRALE OPLOSSINGEN
Interessant zijn de getoonde technieken om groeiplaatsen voor levend groen te creëren in de overvolle stedelijke infrastructuur. In het Klimaatpaviljoen en de Groene Kamer die het Groencollectief realiseerde, ontdekt de bezoeker toepassingen van inheemse beplanting in verschillende groenewandsystemen. Het natuurlijke gedeelte met rijk bloeiende biodiverse beplanting laat zien dat natuur óveral belangrijk is en op elke schaal is toe te passen. Weverling: “We merken dat opdrachtgevers het nog lastig vinden om al die duurzame toepassingen en natuur met elkaar in verbinding te zien. Die oplossingen laten we ze hier integraal ervaren. De gebruikte elementen zijn zowel in een particuliere tuin als in een bedrijfstuin, een gemeenteplantsoen, op een schoolterrein en uiteraard in dichtbevolkt stedelijk gebied te realiseren.”

JONGEREN INTERESSEREN
Het ontwerp voor deze inzending is een coproductie van mensen uit twee bedrijven van het Groencollectief. Weverling: “Op deze wereldexpo met het thema ‘Growing Green Cities’ kunnen we ons goed positioneren. Het is ideaal dat de Floriade dit keer ook centraal in het land wordt gehouden.” Een aparte commissie van het Groencollectief maakt plannen om hun project te gebruiken om jongere generaties te interesseren voor het groenvak en hun bedrijven.

Tags: ,
Delen