Een passende baan laat mensen groeien. Het leidt tot economische zelfstandigheid, tot integratie, brengt structuur in het leven, bevordert gezondheid en welzijn en versterkt de persoonlijke ontwikkeling. Sinds 2 maanden is Guus Zandvliet aan de slag bij Groenperspectief, onderdeel van Weverling Groenproviders. Hier wordt de ont-wikkeling van mensen gecombineerd met het verzorgen van de buitenruimte.“Wij combineren het vakmanschap vaneen groen voorziener met het sociale aspect van een re-integratieprogram-ma”, aldus voorman en begeleider Carl Egbers, “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geven wij een basis-opleiding in het groen: beiden komen hierdoor tot bloei. 

Wij verzorgen gezonde, groene omgevingen en tegelijkertijd scholen en ontwikkelen wij deze nieuwe werknemers.” Guus maakt onderdeel uit van een groep van 10 medewerkers die momenteel het onderhoud van de begraafplaats in Naaldwijk verzorgen.

Hij heeft al wat, zij het kortstondige, werkervaringen achter de rug. “Ik ben begonnen met een opleiding techniek om vervolgens in de kassen- bouw en -sloop terecht te komen. Daar was ik niet op mijn plek en ik heb ook nog een tijdje zonder werk gezeten. Vervolgens ben ik bij Groen Perspectief terecht gekomen en heb het ook echt naar mijn zin. Ik leer hier allerlei nieuwe dingen als omgaan met de elektrische bosmaaier en -heggenschaar. Ik zie me mijzelf over een aantal jaren wel tot een echte hovenier ontwikkelen, het liefst in de aanleg van tuinen.”

 

Veilige werkomgeving

“Deze jongens kunnen hier, in een relatief beschermde omgeving, in die 2,5 jaar werkelijk zoveel aspecten van het vak leren”, vertelt Carl. “Uiteraard begint dat bij het leren van werknemersvaardigheden als op tijd komen, veilig werken en verantwoordelijkheid: afspraak is afspraak. Maar daarna vind ik het ook geweldig om ze het echte vakmanschap bij te brengen en te zien groeien.

 

Ik weet ook zeker dat Guus nog veel in zijn mars heeft. Op die manier zetten wij ons bij Weverling graag maatschappelijk in om mensen die dat nodig hebben een eindje op weg te helpen naar de arbeidsmarkt. Daar krijg ik echt een kick van.” “Geen dag is hetzelfde en er is altijd wel iets te doen”, besluit Guus enthousiast. Ik heb al een hele hoop geleerd op de cursus en ik werk in een leuk team.”

Tags: ,
Delen