Niets is meer normaal, zodat je bijna niet meer weet wat nu het oude normaal en het nieuwe normaal is of zou moeten zijn. Sommige dingen mis je enorm en verlang je weer naar terug. Andere gewoonten en luxe zijn nu al zo lang geleden dat je bijna niet beter meer weet dan dat er niet meer is. Zo ontstaat er een nieuw normaal en passen we ons aan, proberen we positief te zijn en maken we nieuwe plannen. Helaas is de situatie die zich sinds begin 2020 over de wereld heeft voltrokken allerminst een feestelijk scenario.

2020 is echter geen verloren jaar en 2021 is dat natuurlijk ook niet.
De wereld en ons dagelijks leven zijn zó veranderd maar eigenlijk een beetje met diverse snelheden en in verschillende fases. Eerst was er een virus in Azië, toen was het virus in Italië, voordat we eigenlijk goed en wel wisten om wat voor virus het ging bleek het al in Nederland te zijn. Wat er daarna is gebeurd zal over een aantal jaar wel in films, boeken en diverse documentaires verschijnen. En er komt vast een parlementaire enquête, want er is veel ‘discussie’ over beleid en aanpak in deze pandemie.

Incasseren en improviseren

Het is het jaar gebleken waarin enerzijds veel saamhorigheid ontstond, door een vorm van collectief in hetzelfde schuitje te zitten en weinig anders kunnen, ging mensen in en rond de eigen woning naar afleiding zoeken. Wandelen is nationale sport nummer 1 geworden. Er is veel creativiteit ontstaan en een sterk(er) gevoel om lokaal en regionaal te kopen. Anderzijds went dit gedwongen andere ritme maar lastig en zijn mensen dit zat en worden er soms grenzen overschreden.

We hebben met z’n allen moeten incasseren en improviseren en er lijkt nog weinig perspectief op betere tijden. Maar die komen er wel weer en als het een beetje meezit relatief snel ook. Voorlopig geldt deze nieuwe realiteit als normaal en lopen we met mondkapjes in een supermarkt. We kunnen geen verjaardagen vieren en weinig andere sociale activiteiten ontplooien. Dat hadden we een jaar geleden niet kunnen bedenken! En we zijn helaas nog niet aan het einde van deze vreemde, lastige en voor vele mensen zelfs hele treurige periode. Echter geldt ook hier dat we het met elkaar en voor elkaar zullen moeten doen. Positief zijn heeft een andere lading gekregen, maar in de context zoals ik dit bedoel is positiviteit een belangrijk kenmerk.

Ons bedrijf, alle collega’s én relaties zijn gelukkig heel flexibel gebleken en men heeft zich tot nu toe goed aan de nieuwe realiteit aangepast. Complimenten voor iedereen die zijn of haar beste been voor zet, zich aanpast, zich positief opstelt, rekening houdt met anderen en natuurlijk zijn of haar werk zo goed mogelijk probeert te doen. Dat we met groen een mooi vakgebied hebben wisten we al, heel prettig is dat de werkzaamheden, zeker gezien de omstandigheden, heel goed hebben kunnen doorgaan.

Groenbeleving

2020 was ook het jaar waarin voor veel mensen het buiten (kunnen) zijn en de natuurbeleving echt van grote meerwaarde is geweest. De behoefte aan groen en de bewustwording dat het beleven van groen, kleur en geur in de directe leefomgeving essentieel is, is onomkeerbaar. De klimaatverandering is helaas ook onomkeerbaar, maar nog wel beïnvloedbaar! In ons geval door het vergroenen van straten, daken en gevels, het aanleggen van tuinen, het onderhouden van de buitenruimte. Ook aspecten als klimaatadaptief maken en o.a. meer biodiversiteit nastreven winnen daarbij terrein.

Het is te merken dat dit steeds meer leeft en op agenda’s komt. Mensen in hun variërende rol van burger naar bijvoorbeeld (thuis)werkende, ondernemer, manager, beleidsmaker, bestuurder, (thuis)docent, consument, ouder (of kind); iedereen gebruikt en beleeft de tuin, het park, de duinen, het dakterras of de speelplaats op zijn of haar eigen manier. Maar wel als waardevol! Dit zien en merken wij als bedrijf en bij onze klanten natuurlijk ook.

Economie en werkgelegenheid

Niet onbelangrijk is het arbeidspotentieel dat er (dus) is in deze sector. Branchevereniging, onderwijs en natuurlijk het bedrijfsleven zelf zitten een beetje met deze uitdaging in de maag. Er kan én moet zoveel moois aan groen worden ontworpen, aangelegd, ingericht en onderhouden. Enerzijds is er de vergrijzing, anderzijds is er een krapte op de arbeidsmarkt en wordt er door jongeren te weinig gekozen voor leuk en nuttig werk in het groen.

Als ‘Weverling Groep’ kunnen wij á la minute zeker een handvol nieuwe (potentiële) vakmensen gebruiken.

Het is vreselijk dat er sectoren zijn die door corona en de maatregelen zwaar getroffen zijn. Maar ik merk nog te weinig dat mensen switchen van carrièrepad, terwijl er in andere sectoren zoals het groen zoveel mogelijkheden zijn. Dat is het nadeel van enerzijds het wisselende perspectief en een korte lockdown horizon, en anderzijds de steunmaatregelen. Die op zichzelf natuurlijk heel goed zijn, laat dat duidelijk zijn!

Klimaatverandering en klimaatadaptatie

Veel dingen zijn nu eenmaal niet normaal en ook niet altijd is alles logisch. Dat coronabestrijding wellicht te veel aandacht krijgt en de economische gevolgen wellicht minder. En wat te denken van de maatschappelijke gevolgen van alle maatregelen. Het zijn zulke grote thema’s en uitdagingen dat er altijd winnaars & verliezers en voors & tegens zijn. Klimaatverandering en klimaatadaptatie (hoe gaan we er mee om en hoe wapenen we ons er tegen) is ook zo’n onderwerp waar je uren over kunt discussiëren. Feit is wel dat niets doen geen optie is. Even raakte het essentiële thema klimaat naar de achtergrond, maar gelukkig staat het weer prominent op de agenda en hopelijk wordt dit omgezet in actie. Daden op mondiaal, landelijk en meer microniveau!

Sir David Attenborough met zijn ijzersterke boodschap en boeiende film (A life on our planet) deed voor ons als Netflix-generatie een duit in het zakje. En kersverse President van de USA Joe Biden heeft goede voornemens op dit gebied met een omvangrijke green new deal.

Maar er zijn landelijk en regionaal ook goede initiatieven, als NL Greenlabel, Operatie Steenbreek en Klimaatkrachtig Delfland. Niet toevallig dat wij als bedrijf hierbij zijn aangesloten. Wij gaan ook dit jaar verder met mooie projecten en duurzame initiatieven!

In ieder geval een gezond en groen 2021 gewenst, onze specialisten staan voor u klaar, want ons motto is: Weverling brengt stad & land tot leven!

Delen