2021 is alweer even achter ons en it’s been a ride zoals de Amerikanen zeggen.
Vorig jaar januari schreef ik een blog die ik de titel ‘(niet) normaal’ gaf.
Nu is niet normaal 2.0 zeker op z’n plek. De lijn van 2020 is doorgetrokken; in de maatschappij, in de media, op social media, in de politiek. En helaas dan vooral de negatieve tendens. Wat een herrie, gedram, onrust, geweld, leed en oneerlijkheid hebben we voorbij zien komen in 2021. Door een wereldwijd virus dat voor iedereen nog steeds relatief nieuw was, over klimaatverandering, over oorlogen, over migratie, over politieke keuzes, fake news en complottheorieën, samenzweringen der machtigen, over maatregelen, beperkingen, ongelijkheid, armoede, natuurgeweld, overstromingen, geweld en criminaliteit en zelfs moorden.
Maar ach, misschien bekijk ik het ook wel te groot, te breed en te negatief.
Ik probeer het daarom dichterbij te zoeken, maar zelfs in je eigen omgeving is het onrustig en ongewoon.
Laat ik me meer op de positieve zaken richten. Er gebeurt ook veel moois, klein of groot.
Uitdagingen
Er waren en zijn veel uitdagingen. Zeker ook in en rondom de Weverling Groep. Covid heeft ons ook het afgelopen jaar flink bezig gehouden. Het is constant schakelen geweest, anticiperen op de interne situatie en meebewegen met de externe ontwikkelen zoals de beperkende maatregelen. Of ik het er inhoudelijk mee eens ben is niet zo van belang. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar over het algemeen denk ik dat het een hell of a job is om een land en maatschappij door zo’n enorme en onvoorspelbare situatie heen te leiden. Eerst een gezondheidscrisis, daarna eigenlijk een totale maatschappelijke crisis, in en rond de zorg, het bedrijfsleven en andere sectoren, het onderwijs en alle gevolgen die we nu nog merken.
Het lijkt erop dat we de komende maanden in beter en stabieler vaarwater komen, al kampen we nog met véél besmettingen (en verzuim). Versoepelingen zijn heel prettig voor de maatschappij en laten we hopen dat er dan ook geleidelijk meer rust komt. En ik wens meer onderling respect, ook al is er weinig begrip. Meer respect en fatsoen in alle lagen van de maatschappij zou heel erg mooi zijn. Want er is al voldoende ‘gedoe’ dat onze aandacht vergt. Misschien niet persé als individu, maar je maakt altijd onderdeel uit van een groep, familie, organisatie of vereniging.
Wat te denken van de grillige arbeidsmarkt en lastige woningmarkt, het klimaat- en milieubewuster handelen (of zelfs: leven), de keuzes die we moeten maken om prijsstijgingen en dus stijgende kosten het hoofd te bieden. Voor degene die kinderen heeft weer ritme en motivatie krijgen ten aanzien van school en sport. En dit geldt wellicht ook voor jezelf. Veel van de genoemde ontwikkelingen kunnen een mens of gezin behoorlijk ontregelen. En dus ook een bedrijf.
Zakelijk
Weverling heeft zakelijk gezien een goed jaar achter de rug met een stijging van de omzet en een goed bedrijfsresultaat. Er is veel werk verzet en zijn veel mooie projecten gerealiseerd. Daar mogen alle betrokkenen trots op zijn! Leuk is het dan ook dat we net als het jaar ervoor een aanzienlijk deel van de winst weer kunnen verdelen over de medewerkers.
Het gevoel om iets met z’n allen te doen, dat is mooi en voor mij een belangrijke motivator.
Groen is een enorme motor geworden voor het welzijn, voor verbinding én voor klimaatadaptatie.
Helaas is er een enorm tekort aan personeel, in ons bedrijf zijn er ook diverse vacatures. Voor mooie functies! Het is bijna jammer dat ik ze niet allemaal zelf kan doen.
Samenwerken en kansen pakken
Weverling is al sinds ver terug in de vorige eeuw aangesloten bij de brancheorganisatie. De VHG mag zich sinds ruim een jaar Koninklijk noemen, nog iets ouder dus dan ons bedrijf. Vele jaren van vergroening en vaktechnische ontwikkeling, groen onderwijs en innovatie heeft het vak en ook ons bedrijf doorgemaakt. Heel mooi om te zien dat groen de laatste jaren meer erkenning krijgt en volgens mij staan we nog maar aan het begin.
Ruimte is schaars, verstedelijking neemt toe. Om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om de directe leefomgeving aangenaam te maken of houden ben ik er van overtuigd dat de toekomst groen is.
Recent ben ik vanuit de Ledenraad overgestapt naar het bestuur van Koninklijke VHG Nederland.
Met de mogelijkheden die er nu zijn voor medewerkers, bedrijven én ondernemers in het groen is er veel potentie. We moeten daarom de krachten bundelen en gezamenlijk optrekken.
Tijdens deze coronacrisis hebben we nog kunnen zien hoe belangrijk dit is, kijkend naar bijvoorbeeld Koninklijke Horeca Nederland en Inretail.
Naast onder andere de lobby en de CAO is een brancheorganisatie belangrijk voor het bundelen van krachten en verder professionaliseren. Dit is goed voor de branche en daarbij het onderwijs. Het levert kennis, kansen en meer innovatie op, daar ben ik van overtuigd.
Het collectief en de individuele bedrijven doen daar hun voordeel mee. Meer instroom van jonge vakmensen en enthousiaste zij-instromers is dan waarschijnlijk een gevolg en zo is de cirkel rond.
In deze tijden van onrust en onzekerheid kunnen we gelukkig wel vaststellen: de toekomst is groen!