Aan de Calandkade in Den Haag heeft Stebru Caland Dock gebouwd. Een project bestaande uit 550 woningen, drie parkeergarages, meerdere binnentuinen en diverse horeca en winkelruimtes. In samenwerking met NU Projectontwikkeling en Kampman Architecten is het project, dat bestaat uit vijf gebouwen, ontwikkeld.

De vijf gebouwen variëren in hoogte van 9 en 12 verdiepingen en lopen trapsgewijs af richting het water. Vanuit elk appartement is er een mooi uitzicht op het water. Tussen de gebouwen zijn autovrije woonstraten aangelegd die direct grenzen aan de voortuinen van de woningen op de begane grond. Ook is de aanleg van gemeenschappelijke daktuinen in het plan opgenomen. Voor de aanleg van de gemeenschappelijke daktuinen is Weverling Groenproviders ingehuurd. Het eindresultaat van de daktuinen komt naast onderstaande foto's ook mooi in beeld in de video Haagse Woonprijs 2020 waarbij het Caland Dock project werd uitgeroepen tot Beste woongebouw van Den Haag! Een project om trots op te zijn!

Leuke details:

 • Het ontwerp is gemaakt door Jos van de Lindeloof.
 • Dit project is in november 2020 uitgeroepen tot Beste woongebouw van Den Haag! In deze video ziet u o.a. mooie beelden van de daktuinen: video Haagse Woonprijs 2020.
 • Op de daktuinen zijn ook irrigatiesysteem aangelegd aangezien het aardig warm kan worden tussen de gebouwen. Daarnaast is er ook veel wind waardoor beplanting snel kan uitdrogen dus een bewateringssysteem houdt de daktuinen langdurig gezond en groen.
 • Naast diverse beplanting zijn er ook stroken met sedum op het dak. Sedumdaken zorgen voor verkoeling in de zomer en vangen regenwater op. Tevens zijn groendaken goed voor de biodiversiteit.

Wat hebben we gedaan?

 • Aanleg van de volledige daktuinen inclusief bewateringssystemen. Doordat het gemeenschappelijke tuinen betreft is het prettig dat de bewatering automatisch verloopt.
 • Speelse looppaden aangelegd in combinatie met halfverharding, hierdoor wordt het regenwater beter opgevangen.
 • Sedumdaken aangelegd op diverse plaatsen zodat ook hier opvang en buffering van regenwater gewaarborgd blijft.
 • Cortenstalen plantenbakken gerealiseerd waardoor er hoogteverschillen ontstaan. Tevens past het gebruik van bij het karakter van de woontorens.
 • Tuinmeubilair geïntegreerd zodat er fijne ontmoetingsplekken worden gecreëerd en uitnodigt om gebruik te maken van de gemeenschappelijke tuinen.

Bijdrage aan SDG’s (Duurzame Klimaatdoelstellingen)

 • SDG 11: Deze daktuinen bestaan uit ca. 80% uit groen, wat een meerwaarde is voor de omgeving, mensen en dieren.
 • SDG 12: De gebruikte betontegels zijn gecertificeerd door NL Greenlabel en zijn in een milieuvriendelijk productieproces met natuurlijke grondstoffen vervaardigd. Bij de productie komen geen schadelijke stoffen vrij en het materiaal is 100% recyclebaar.
 • SDG 13: De beplanting draagt in de zomer bij aan verkoeling van de bebouwing en dus de stad. Omdat het in bakconstructies staat zorgt dit voor veel wateropvang.
 • SDG 14: De gekozen planten vormen een goede bijdrage vorm de biodiversiteit. Sedum en andere gekozen planten hebben hun aantrekkelijke eigenschappen voor bijen, om zo de bijenpopulatie toe te laten nemen. Omdat Weverling het project de komende jaren zal onderhouden, zijn milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden gegarandeerd.
Advies & Projectbegeleiding Nodig?

Het resultaat

Meer foto's

Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag
Caland Dock Den Haag

Opdrachtgever: Stebru

Stebru is een relatief jonge speler in projectontwikkeling en bouwen. Inmiddels is Stebru een gevestigde naam en bekend om de gedurfde aanpak en prestigieuze projecten in en rond steden als Rotterdam en Den Haag. Stebru ziet ook sterk de meerwaarde van een groene buitenruimte en combineert het groen in hun bouwprojecten. Denk hierbij ook aan groene daken, gevels en terrassen.
Delen