Op het Vogelplein in Dordrecht heeft Weverling Groenproviders vorig jaar deze levendige groene binnentuin aangelegd naar ontwerp van Tuinatelier Herman & Vermeulen. De opdrachtgever was Woonbron, een bekende organisatie waar wij geregeld groene projecten voor aanleggen en onderhouden. De in te richten ruimte voor dit project betrof een gemeenschappelijke binnentuin voor een appartementengebouw met 40 woningen. Diverse plantvakken, in eiland- en driehoek vorm, zorgen voor een speels aanzicht. Buiten de plantvakken is de ondergrond bestraat met langwerpige betonstenen, dit zorgt voor mooie zichtlijnen en geeft de tuin een hoogwaardige uitstraling. Uiteraard is er bij de plantkeuze gekeken naar de zon- en schaduwmomenten. De tuin nodigt hierdoor voor de omwonenden uit om er gebruik van te maken en zomers bijvoorbeeld verkoeling te zoeken onder de zogenaamde “dakbomen”. Bekijk hieronder het resultaat van deze groene gemeenschappelijke binnentuin.

Leuke details:

 • Het groenontwerp voor deze levendige tuin is gemaakt door tuinatelier Herman & Vermeulen.
 • Bijna de hele Vogelbuurt in Dordrecht heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan.
 • Er is een ‘nestcafé’ waar mensen uit de Vogelbuurt koffie kunnen drinken en elkaar kunnen ontmoeten.
 • Woonbron heeft tuingereedschap ter beschikking gesteld aan de bewoners zodat ook zij de handen uit de mouwen kunnen steken.
Vogelplein in Dordrecht

Wat hebben we gedaan?

 • Onder supervisie van tuinatelier Herman & Vermeulen hebben wij voor de tuinaanleg van de hele buitenruimte gezorgd.
 • Er zijn opstaande randen van betonelementen gemaakt die als plantvak fungeren, in de vorm van een eiland of driehoek.
 • Er zijn leuke ‘dakbomen’ in de volle grond geplaatst en er is natuurlijk rekening gehouden met groeiplaats, zon en schaduw omdat er veel bebouwing is.

Bijdrage aan SDG’s (Duurzame Klimaatdoelstellingen)

 • SDG 11: Deze tuin heeft gezorgd voor 40% meer groen op deze plek, Daardoor is nu zo’n 60% van de tuin groen, ten opzichte van de verharding.
 • SDG 12: De gebruikte betontegels zijn gecertificeerd door NL Greenlabel en zijn in een milieuvriendelijk productieproces met natuurlijke grondstoffen vervaardigd. Bij de productie komen geen schadelijke stoffen vrij en het materiaal is 100% recyclebaar.
 • SDG 13: De bomen dragen in de zomer bij aan verkoeling in de stad en door hun wortels voor extra opname van regenwater ten opzichte van planten.
 • SDG 14: De gekozen planten zijn inheems en zijn specifiek uitgekozen op hun aantrekkelijke eigenschappen voor bijen, om zo de bijenpopulatie toe te laten nemen. Omdat Weverling het project de komende jaren zal onderhouden, zijn milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden gegarandeerd.
Advies & Projectbegeleiding Nodig?

Voor en Na

Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht

Meer foto's

Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht
Vogelplein in Dordrecht

Opdrachtgever: Woonbron

Rotterdamse Woningcorporatie Woonbron heeft goed geïnvesteerd in deze wijk. Voor diverse groepen huurders (sociale huur en vrije sector) zijn hier woningen beschikbaar. Het goed inrichten van een gemeenschappelijke binnentuin en het stimuleren van het gebruik ervan creëert meer samenhorigheid binnen een wijk of appartementencomplex. Woonbron hecht hier veel waarde aan en was erg blij met het eindresultaat, een kleurrijk en bloeiend geheel!
Delen