Meer dan 30 koeien leven in een drijvende boerderij, midden in de stad!
Floating Farm Rotterdam, een uniek en innovatief concept heeft sinds deze week 9 grote bomen op het naastgelegen weiland.
De koeien kunnen middels een loopbrug het weiland op en heerlijk lopen tussen het groen.
Weverling Groenproviders heeft gezorgd voor het verplanten en verzorgen van de bomen in hun nieuwe omgeving.

Leuke details:

  • Floating Farm Rotterdam is innovatief, educatief, energieneutraal én levert heerlijke melk.
  • Het is één van de iconen van de stad Rotterdam.
  • De bomen zijn beschikbaar gesteld door gemeente Rotterdam, vanuit het bomendepot. Weverling heeft ze in samenwerking met de gemeente zorgvuldig verplant.
  • Om de bomen nog beter kans van overleven te geven is er een op maat gemaakte biologische grondverbetering toegevoegd door BVB Substrates.

Spectaculair hergebruik van bomen en speeltoestellen bij Floating Farm in M4H

Op dinsdag 2 maart gingen op twee plaatsen in Rotterdam de spades de grond in. Dit was op het bomendepot van de Gemeente Rotterdam en op het weiland van de Floating Farm in de Merwe4Haven.

Op het bomendepot werden 6 volwassen leilindes en 3 grote Hollandse Iepen uitgegraven en transport-klaargemaakt voor een reis naar de Floating Farm in de Merwe4Haven, geheel in lijn van de circulaire ambitie van de Gemeente Rotterdam én de Floating Farm. Interessant detail is, dat een aantal leilindes oorspronkelijk bij de Laurenskerk hebben gestaan. Op het weiland waar normaliter de koeien grazen, werden tegelijkertijd gaten gegraven om de bomen hun tweede (circulaire) leven te geven.

Precies een week later staan de bomen in volle glorie op hun nieuwe bestemming. Floating Farm en de koeien zijn blij met de komst van de bomen. De bomen zullen het weiland van schaduw voorzien, hetgeen bijzonder prettig is voor de koeien in de zomer. Uiteraard zijn de bomen een aanwinst voor de aanblik van de boerderij maar tevens voorzien de bomen ook in meer biodiversiteit in het gebied. TreeCollective, het Rotterdamse bedrijf dat onder andere de economische en de ecologische waarde van bomen meet en inzichtelijk maakt, is eveneens bij het project betrokken. Mark Bode legt uit: “Dat bomen in een stedelijke omgeving veel waarde hebben, is vaak al bekend. Wij zijn bij Floating Farm daarnaast ook erg benieuwd naar de waarde van de bomen voor de koeien. Een prettigere leefomgeving, maar misschien ook een toename in melkproductie. Met TreeCollective gaan we dit meten en inzichtelijk maken voor Floating Farm en haar publiek.”
Dat het verplaatsen van bomen niet zomaar iets is, bewijst het feit dat er voor de herplaatsing monsters van de bodem zijn genomen. Waarom? Menno Weverling van Weverling Groenproviders licht toe: "een goede voedingsbodem bij de standplaats een belangrijke basis is. Wij hebben hier de samenwerking met BVB Substrates gezocht. Op basis van de analyse van het lab is er een speciale biologische voedingsmix aan de plantgaten toegevoegd, waardoor de kans op het slagen van de verplanting zo groot mogelijk wordt gemaakt.”
Het was een spectaculair gezicht en moment om de volwassen bomen op transport te zien gaan naar hun nieuwe bestemming. Hiervoor werd een dieplader ingezet om de reis voor de bomen zo comfortabel mogelijk te maken.

Deze eerste stap in de vergroening én het klimaatadaptief maken van het terrein van Floating Farm aan de Gustoweg zal in het voorjaar, als de bladeren aan de bomen komen, het best tot zijn recht komen.

Advies & Projectbegeleiding nodig?

Transport en verplanten

Meer foto's

Opdrachtgever: Floating Farm Rotterdam

In Rotterdam is de eerste drijvende boerderij ter wereld gerealiseerd. Prioriteiten zijn: dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Gezond voedsel produceren in steden, dichtbij de consument. Dat noemen wij ‘Transfarmation’. Voor de Floating Farm is het belangrijk om voedselverliezen tegen te gaan, transport van voedsel te reduceren en de kwaliteit van het voedsel te verbeteren. Maar uiteraard ook dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Breng de boerderij terug in de stad als onderdeel van een schone, leefbare en bewuste stads-transformatie. Floating Farm staat voor circulair boeren: een groot deel van het dieet van onze koeien bestaat uit organische reststromen afkomstig uit de stad. Zo krijgen onze koeien bierbostel gevoerd van een aantal Rotterdamse brouwerijen, zemelen van Schiedamse molens, gras van sportvelden in de buurt en aardappelschillen van een lokale verwerker.
Delen