Residentie Leeuwendael staat voor luxueus wonen op een privé-landgoed, dat in het verre verleden onderdeel uitmaakte van Buitenplaats Hoornwijck. Het is het grensgebied tussen Rijswijk en Voorburg, langs de Vliet. Een voormalig kantoorpand is ingrijpend getransformeerd naar een fraai woongebouw met 17 appartementen. Aan de achterzijde bevinden zich de parkeerplaatsen en een bosperceel van circa 2.700 m2. Dit gebied is omgrenst met water en door Weverling opgeknapt en met elkaar verbonden middels enorme betonelementen. Elk appartement beschikt over royale zonnige terrassen met een schitterend uitzicht aan de Vlietzijde, een berging en eigen parkeerplaatsen op het afgesloten terrein. Een prachtige locatie waar wij met veel plezier de buitenruimte ingericht hebben!

Leuke details:

  • De buitenruimte is ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Jos van de Lindeloof.
  • Aan de achterzijde van de residentie bevindt zich een bosperceel van circa 2.700 m2.
  • Het luxe appartementencomplex was voorheen een kantoorpand.
  • De schuurdaken zijn voorzien van sedumdaken. Dit is goed voor het regenwateropvang en de biodiversiteit, maar geeft ook een prettig aanzicht vanuit de appartementen. Win-win!

Wat hebben we gedaan?

  • De 1e fase van dit grote tuinaanlegproject is gestart in februari 2019. Toen zijn onze hoveniers begonnen met het opschonen van het parkgedeelte, het aanleggen van de steiger en het grindpad. Ook werden bestaande Rhododendrons uitgegraven en een watergang gecreëerd zodat er een schiereiland en eiland is ontstaan. Daarna heeft het werk tot november 2019 stilgelegen i.v.m. het verbouwen van het kantoorpand naar het huidige appartementencomplex. Na de afronding van de bouw is Weverling verder gegaan met de aanleg van de tuinen en het landgoed achter het appartementencomplex.
  • Langs de appartementen (een strook van circa 3 meter) en aan de achterzijde bestaat de beplanting vooral uit bloeiende vaste planten. De rest van de beplanting tot aan het hek bestaat uit bodembedekkende Rubus met hier en daar solitaire heesters en bomen.
  • Aan de achterzijde is er gezorgd voor een organische overgang van de beplanting naar het park gedeelte. Vanaf de voorzijde door het gebouw heen is er met betonplanten van 2×2 meter gezorgd voor een fijne zichtlijn naar het park.
  • Aan de rand van de vijver is een schanskorf geplaatst welke de ronde vorm van de waterpartij benadrukt. Hier loopt tevens het pad van betonplaten doorheen middels een brug van hetzelfde materiaal.
  • De verschillende schuurdaken zijn voorzien van sedumdaken. Dit is goed voor het regenwateropvang en de biodiversiteit, maar geeft ook een prettig aanzicht vanuit de appartementen. Win-win!
  • Onderstaande foto’s zijn kort na de oplevering gemaakt, zodra de beplanting volledig gegroeid is zullen wij uiteraard nieuwe foto’s plaatsen van het eindresultaat.

Tuin- en Landschapsarchitect Jos Van De Lindeloof over het Project:

Het ontwerp is gericht op deels het behoud van het waardevolle historische element, de vijver met het aanliggende tuindeel met zijn karakteristieke oude bomen en onderbegroeiing. Dit wordt bereikt met minimale ingrepen, vooral gericht op duurzame instandhouding en verbetering van de waterhuishouding.

Om het contact te leggen tussen het woongebouw en het tuindeel is een nieuwe as geïntroduceerd vanuit de entree van het gebouw, waardoor een duidelijke verbinding en verankering tot stand is gebracht. Zoekend naar een optimale verhouding tussen verhardingen en groen, is een groot deel van de aanwezige verharding behorende bij het oorspronkelijke kantoorgebouw verwijderd en ingevuld met beplanting. Vooral grote bloemborders aansluitend op de terrassen en verbinding makend met de oorspronkelijke tuin zijn beeldbepalend en dragen bij aan een prettige leefomgeving voor de toekomstige bewoners.

Na de uitwerking van het ontwerp is de buitenruimte gerealiseerd door Weverling. Zoals ook bij voorgaande projecten heeft deze samenwerking, waarbij beide partijen elkaars kennis delen, geleid tot een mooi en duurzaam eindresultaat.

Dit bleek ook tijdens de recent gehouden oplevering, welke plaatsvond samen met de nieuwe bewoners, die hun bewondering uitspraken over het resultaat. Ook van onze kant wensen wij de bewoners langdurig woongenot op deze mooie en historisch waardevolle locatie.

Advies & Projectbegeleiding Nodig?

Voor en Na

Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael

Meer foto's

Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael
Tuinaanleg Leeuwendael

Opdrachtgever: Projectontwikkelaar De Maese Woningen

De Maese Woningen is een onafhankelijke projectontwikkelaar. Vernieuwend en gedreven. Sterk in het transformeren van kantoorpanden en andere gebouwen tot aantrekkelijke woningen. Hier vindt u een mooie video gemaakt door Maese Woningen kort na de oplevering van Residentie Leeuwendael: YouTube link.
Delen