Het Maerlant Lyceum is sinds 1926 gehuisvest in het Benoordenhout in een monumentaal en karakteristiek gebouw, ontworpen door de Haagse architect Jos Limburg. De school telt ongeveer 1.000 leerlingen en 100 medewerkers. De school is onderdeel van de groep scholen die valt ons Stichting VO Haaglanden.

Een schoolplein van een middelbare school is het centrale punt voor de jeugd. Leerlingen lopen hier dagelijks overheen en komen hier samen tijdens pauzes en na schooltijd. Een veilig en groen schoolplein dat een positieve invloed heeft op de leerlingen én de leraren was de opdracht. Het schoolplein was erg verouderd dus de aanleg van o.a. nieuwe beplanting en buitenmeubilair was zeer welkom!

Leuke details:

  • Het ontwerp is gemaakt door tuinarchitect Steven Boink uit Tilburg.
  • Minister-President Mark Rutte ging ooit naar het Maerlant Lyceum.
  • Het Maerlant Lyceum is een ECO-SCHOOL. De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Onze bijdrage middels een groener schoolplein draagt bij aan de bewustwording van leerlingen voor de natuur om hen heen.
  • De school was gedurende de verbouwing van het schoolplein gewoon geopend dus onze hoveniers hielden hier rekening mee door het schoolplein zo toegankelijk mogelijk te houden en geluidsoverlast te voorkomen.

Wat hebben we gedaan?

  • Deze renovatie bestond uit het uitvoeren van infrastructurele werken, bestratingswerken, aanplant van nieuwe beplanting en voorafgaand sloopwerken en opruimingswerken.
  • Door het nieuwe schoolpleinontwerp is er meer licht gekomen op diverse plekken.
  • Door op de juiste plaatsen nieuw en origineel buitenmeubilair te plaatsen nodigt het schoolplein nu veel meer uit om er gebruik van te maken. Zo is het grote zitblok van cortenstaal en hout erg populair bij de leerlingen.
  • Bestaande gezonde bomen zijn behouden gebleven, maar wel goed gesnoeid zodat ze gezond en veilig konden blijven staan.
  • De bestaande muren zijn gereinigd, deze waren namelijk voorzien van een grote hoeveelheid groenaanslag.
  • De bestaande vijver is voorzien van een cortenstalen rand zodat deze mooi in het oog springt en veiliger afgewerkt is dan de oude betonnen rand.

Bijdrage aan SDG’s (Duurzame Klimaatdoelstellingen)

  • SDG 11: De nieuwe inrichting geeft meer licht, maar is ook groener. Een stuk aangenamer om te vertoeven dus.
  • SDG 12: Er is gewerkt met betonmaterialen en cortenstaal en ook met hergebruik van bestaande materialen.
  • SDG 13: De beplanting draagt op zonnige dagen bij aan verkoeling van de bebouwing en dus de stad. Ook nodigt de inrichting van dit ‘tuinplein’ ervoor dat leerlingen graag naar buiten gaan.
  • SDG 14: Water kan goed weg en er is veel beplanting, het verblijven op dit schoolplein is voor iedereen aangenaam.
Advies & Projectbegeleiding Nodig?

Voor en Na

Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag

Meer foto's

Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag
Tuinrenovatie Schoolplein Maerlant Lyceum Den Haag

Opdrachtgever: VO Haaglanden

VO Haaglanden is een stichting voor openbaar en algemeen bijzonder voortgezet onderwijs in Den Haag en Rijswijk. Inmiddels vallen tien scholen voor voortgezet onderwijs onder VO Haaglanden. Weverling heeft o.a. voor het Rijswijks Lyceum, Dalton Den Haag en het Maris College tuinrenovaties en groenwerkzaamheden uitgevoerd.
Delen